woensdag 28 december 2016

Sociale media gezond?

 Is het mechanisme van klikken op sociale mediabijdragen en daarmee de groei van het zelf genererende aanbod niet de digitale vorm van zoals kankercellen werken aan de afbraak van een  gezond systeem?
Bij iedere klik ,binnen bijvoorbeeld
een facebook-omgeving, geef je informatie prijs over wat je leuk vindt, afwijst, of waardoor je geraakt bent etc.
Op basis daarvan biedt Facebook je allerlei advertenties en artikelen aan die passen bij je wereldbeeld van dat moment. Je wordt dus bedient op datgene waarin je bent geïnteresseerd op basis van algoritmes. En algoritmes herkennen nooit of je per ongeluk ergens op klikt of  dat het om een bewuste keuze gaat. Andere prikkels, die je mogelijkerwijs ook eens op andere invallen zouden kunnen brengen vallen weg. Ze komen eenvoudigweg niet meer voorbij en op die manier wordt je alleen maar gevoed door meer van hetzelfde. En hoevaak raak je niet per ongeluk  een deel van je scherm aan waardoor je op onbedoelde delen van het internet terechtkomt? Elke link die je doorlust wordt wel weggeschreven als “interessegebied van dat ip-adres”. Eenmaal in een negatieve spiraal terecht gekomen (ik denk aan bijvoorbeeld radicaliserende filmpjes omdat je er bij toeval een keer per ongeluk op geklikt hebt) krijg je dus voeding van sites, bijdragen, advertenties die enkel meer van hetzelfde bieden.
Een beetje zoals kankercellen uiteindelijk de gezonde cellen in je lichaam aantasten.
Is dat niet ook een beetje wat via sociale media plaatsvindt met onze sociale hygiëne?  Let wel de non-informatie of gekleurde informatie zorgt wel voor de vorming van een  beeld van wat we voor waar houden.
Ligt daar niet toch een taak voor de overheid? Is dat niet een proces waar juist de wetgevende macht steeds achteraan dreigt te lopen. Gewoonweg omdat de technische ontwikkelingen altijd voorlopen op de wetgevers in de wereld? Ik denk aan privacywetgeving maar ook gebrek aan wetgeving op het gebied van wat mag en kan worden aangeboden?Ik zie in de sociale media ook een toenemend gebrek aan impulscontrole. Want hoe makkelijk wordt er niet oeverloos gescholden, gedreigd,getreitert met het idee in het achterhoofd dat het lekker anoniem lijkt. Daar waar eerder nog de non verbale signalen meespeelden in onze wederzijdse communicatie is tegenwoordig alles digitaal geworden en daarmee zijn al die signalen ook weggevallen. Ik vind in dit licht het toenemende gebruik en het verslavend karakter van sociale media zorgwekkend.

Ondanks de vele positieve kanten en het gemak en de kracht van sociale media mogen we hier de komende jaren echter ook nadrukkelijker rekening mee gaan houden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten