woensdag 9 november 2016

Uit mijn dagboek


ZATERDAG 5 MEI 2012 14:06
Freedom's just another word for nothing left to loose. Aldus een zinsnede uit het nummer Me and Bobby Mc Gee van Janis Joplin. (jaren '60.)
Zij was zelf al snel slachtoffer van overmatig drank- en drugsgebruik en mocht het verloop van de jaren '60-'70 niet verder meemaken. Te vroeg ontvallen en slachtoffer van haar eigen destructiviteit.

Het lied was amper 25 jaar na de tweede Wereldoorlog geschreven en neergezet in de moderne tijd uit onvrede met het establishment. Hoe snel na de wereldoorlog trad dus de onvrede al in!
Vandaag vieren we nog steeds bevrijdingsdag. Er zijn bevrijdingspodia door het hele land. Inmiddels tot goed gebruik uitgegroeid met een daggast die op drie plaatsen in het land een concert geeft vanuit het thema bevrijding vrijheid geef je door!

Wat hebben we inmiddels onderweg verloren sinds de tweede wereldoorlog? Aan beschaving,goede manieren,burgerplicht,geloof,politieke inspiraties etc. Wat hebben we aan goeds en behoudenswaardig doorgegeven aan elkaar? Ja uiteraard de vrijheid. Maar hoe wordt de vrijheid tegenwoordig ingevuld? Wat voor vrijheid bedoelen we nou eigenlijk?
Over welke vrijheid hebben we het dan? Vrijheid om te klagen , te zeuren, te zeggen wat je op je hart hebt. Vrijheid om de ander straffeloos te belasteren, weg te zetten als anders, vreemd of buitenlands?
Kortom wat bedoel jij met vrijheid en waarom geven we juist die opvatting van vrijheid zo graag door? 


Me and Bobby mc Gee van Janis JoplinGeen opmerkingen:

Een reactie posten