donderdag 7 maart 2013

STRIPHELDEN


Kinderuurtje.

De tijd dat er een uurtje televisie was speciaal voor de kinderen.
We schrijven 1967 en  ik was toen 9 jaar.
Op woensdagmiddag begon om 17.00 uur de kindertelevisie.
Kookgeuren, beslagen ramen, kolenkachel aan.
Zwart wit beelden van  Okkie trooi met zijn koffer met krentenbollen, Dappere Dodo, Rickel nickel robot, soms storing en het aloude testbeeld van een soort klok.

Trouwens we zaten steevast te vroeg klaar op de grond voor de tv en keken hoe de klok in beeld de laatste seconden wegtikte alvorens te vervagen en plaats te maken voor de omroepster van dienst. 
Zwart wit beelden in mijn herinneringen.
De tijd van sprookjes luisteren bij de Philips Pick up. 
Tijd van weinig speelgoed,tevreden zijn met wat er was.
Tijd ook van uitstel van je wensen en werkelijk verrast zijn met je uiteindelijke sinterklaascadeau.
Er was weinig. We speelden met zelfgemaakte geweertjes van hout en pvc blaaspijpjes.
Vader maakte een houten zwaard en dito schild.
Moeders naaiden zelf een Ivanhoepak of batmankostuum in elkaar en daar speelden we dan mee in de buurt.

We knikkerden, speelden landje pik met een zakmes achter in het paadje. Hele buurtschappen streden om knikkers als het knikkertijd was.  We hadden verschillende "tijden" . Zo was daar rolschaatstijd, kneltijd, huttenbouwtijd, knikkertijd, we ruilden speldjes die we spaarden bij boodschappen. We ruilden sleutelhangers, ook bij boodschappen gekregen. Onze ouders spaarden hele serviezen,bestekseries bij elkaar via de bonnetjes van de blueband of andere courante merken. 
We knipten de bonnen,zegeltjes,waardepunten van elk pakje ,fles ,etiket of papiertje en bewaarden dat in doosjes tot het moment van de grote telling. 
Nooit geweten dat mijn bambino bouwstenen van origine een bluebandactie zijn geweest. Ik dacht echt dat ik het van Sinterklaas had gekregen. Ach ja Bambino het lego voor de werkende klasse.


We speelden grensovergang douane in het pad. Er werd een slagboom grenspaal gemaakt en je moest tol betalen om door te mogen rijden. 
We speelden Coyboytje,Riddertje of Batman en Robin.
Kortom ook wij speelden onze striphelden na die mondjesmaat in series op tv verschenen. Vandaag de dag doen de kinderen niet anders.

En af en toe , als je vriendjes was met Jan van Hout, kreeg je daar als je er speelde een heerlijk zakje friet. Mijn spelende jeugd. Er valt nog zoveel meer over te zeggen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten