donderdag 1 maart 2018

Geluidsdrager

Spotify speelt momenteel Sibelius ‘ Lemminkainen suite opus 22 voor mij af.  De moderne streaming techniek staat werkelijk voor niets. Mijn muziekbibliotheek is nog niet eerder zo uitgebreid en gevarieerd geweest dan vandaag de dag.
Let wel ik draai ook nog steeds heel ouderwets vinyl en dat doe ik met veel plezier. Want de romantiek die daar van uit gaat brengt mij altijd weer terug naar de dagen van mijn jeugd.
Mijn boezemvriend had werkelijk een schitterende platencollectie van symfonische rock tot jazz tot West Coast muziek. En natuurlijk beïnvloedden we elkaars muzieksmaak ook vanwege onze vriendschap.We moeten terug naar de jaren 1975-1980 daarin gebeurde het zo’n beetje allemaal.
De Beatles waren net gestopt, de Rolling Stones zoals ze destijds nog genoemd mochten worden gingen nog een tijdje (wat heet)  door. De symfonische bands zoals Yes,Genesis,Camel,  Pink Floyd ,Supertramp beleefden hun hoogtij dagen. Concerten waren uitverkocht, platen gingen als warme broodjes over de toonbank.
Regelmatig kon je mij dan ook terugvinden in de Eindhovense platenzaak ELPEE. Zo’n winkel waar ik uren kon snuffelen in de bakken. Het gespaarde zakgeld brandend in mijn beurs. 
Voor tien- tot zeventien gulden kocht je dan een mooie plaat maar niet eerder dan dat je er eerst naar had geluisterd. Met de lege hoes liep ik naar de balie waarachter een medewerker uit een groot rek de juiste plaat tevoorschijn toverde en die voor je op op een platenspeler legde. Koptelefoon drie werd er geroepen en dan kon je eventjes een gedeelte beluisteren. Vaak van elke kant wel een of twee nummers. Wanneer ik tevreden was nam ik de beslissing en ging over tot de definitieve aankoop. Ik durfde bijna ooit te zeggen dat ik het niks vond. Zo bescheiden en verlegen was ik dus die tijd.
Menige LP staat nu in mijn archief dat ik nog altijd heb bewaard. Nooit weggedaan, ook niet toen de platenspelers, en andere analoge geluidsapparatuur allang uit het dagelijks beeld verdween.
De Digitale compactdisc kwam er voor in de plaats maar ook die is al weer op zijn retour. De techniek is zo razendsnel  geworden dat sinds de digitalisering van het geluid en de ontwikkeling van computers en internet alles wel in een stroomversnelling lijkt te zijn belandt. Onlangs vond ik bij LOODS 5 in Amersfoort een kinderpuzzel die prachtig het tijdsbeeld van de technische muziekontwikkeling weergaf. Ik heb hem direct gekocht en heb mij vooral laten leiden door nostalgische gevoelens. 

Maar wat blijft het  heerlijk om rustig de tijd te nemen voor het uitkiezen van een bepaalde LP, deze uit de hoes te nemen en op te zetten voor kant 1. Vaak zo’n kleine 20 minuten muziek. Ondertussen de hoes bekijkend ,soms ware kunstwerken en beelddragers van de tijdgeest waarin ze zijn ontworpen. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten